+31(0)6-37440419 info@riannesportel.com

Praktisch & FAQ

Handige informatie

Hoe zit het met …?

Hieronder vind je informatie over alle belangrijke praktische (regel)zaken, en een uitgebreide lijst met veelgestelde vragen. Natuurlijk vind je op de andere dolfijnreis pagina’s van deze site ook veel informatie. 

Mocht jouw vraag er niet tussenstaan, of wil je graag andere specifieke zaken of mogelijkheden bespreken, neem dan gerust contact op met Rianne. 

Met een goed gevoel op reis!

Verzekeringen

Annulerings- en reisverzekering dien je zelf af te sluiten.

Reisverzekering is verplicht. Let op: Egypte valt onder Europa dekking.
Snorkelen is automatisch meeverzekerd. Je hebt geen extra “onderwatersport dekking” nodig. Dat is alleen voor duiken/scuba diving, zoals je hier kunt lezen.

Annuleringsverzekering is optioneel, maar dit raden we sterk aan. Bij de meeste maatschappijen moet je deze afsluiten binnen 7 dagen na het boeken van het eerste reisonderdeel.

Let in beide gevallen goed op de voorwaarden van je verzekeringsmaatschappij. Check bijvoorbeeld wat wel en niet gedekt wordt in geval van corona (dit is geen ‘onvoorziene ziekte’). Het kustgebied rond Marsa Alam wordt momenteel met code geel aangemerkt door de Nederlandse overheid. Houdt dit zelf in de gaten*.

Vluchten

Wij reiken specifieke advies-vluchtnummers aan, zodra er genoeg aanmeldingen zijn (12) en de reis definitief doorgaat. Meestal boekt het merendeel van de deelnemers deze vluchten, waardoor we gezellig als groep reizen.

We vliegen meestal vanuit Brussel Airport of Düsseldorf Airport. Vluchten vanuit Amsterdam zijn de afgelopen jaren vaak veel duurder en snel vol.

Omdat iedereen zelf boekt, ben je vrij om zelf andere vluchten te boeken. Het is dus ook mogelijkheid om bijvoorbeeld eerder heen te gaan, of langer in Egypte te blijven na de reis, mocht je dit willen.

Als je een resort boekt wat aan de route van Marsa Alam airport naar de haven Hamata ligt, kunnen we je oppikken of afzetten bij je resort/hotel. Een lijstje tips voor resorts sturen we bij aanmelding.

Verdere informatie over hoe dit in zijn werk gaat volgt als je besluit mee te gaan.
Belangrijk: Boek geen tickets voordat je van ons hebt gehoord dat de reis definitief doorgaat!

Veiligheid in huidige situatie

Kort gezegd: het is veilig om te reizen en verblijven in Egypte en Sataya rif. Zie het uitgebreidere antwoord hier bij de FAQ’s.

Inentingen

Voor Egypte zijn geen inentingen verplicht. Mocht je jezelf uit voorzorg willen beschermen, neem contact op met de GGD. Neem in overweging dat we nauwelijks aan land zijn en dat in de keuken op de boot alles met mineraalwater gebeurt (wassen, koken).

Er zijn op zee geen muggen of andere insecten. Daarom kunnen we zonder bescherming buiten slapen.

Paspoort

Voor Egypte dien je een geldig paspoort te hebben. Deze dient 6 maanden na datum van terugkomst nog geldig te zijn (geen pasfoto’s nodig).

Een ID-kaart is alleen voor Belgische reizigers geldig; je dient dan twee pasfoto’s mee te nemen voor je visum.

Visum

Op de luchthaven in Egypte koop je een visum voor je verblijf (± 25 a 27 euro).
Dit hoef je dus niet van te voren te regelen.

Covid

Het is voor iedereen mogelijk om mee te gaan op reis, ongeacht of je gevaccineerd bent of niet.

Momenteel zijn er voor Nederland, Belgie noch Egypte maatregelen van kracht voor het reizen. Dit kan natuurlijk veranderen. We houden de situatie in de gaten en informeren je tijdig over de stand van zaken voor jouw betreffende reis.

In het geval er voor ongevaccineerden of voor iedereen een PCR test nodig is voor de terugvlucht, dan wordt dit aan boord geregeld.

Je kunt ook zelf in de gaten houden wat de stand van zaken is via deze website:

* www.nederlandwereldwijd.nl/landen/egypte/reizen/reisadvies

Veelgestelde vragen / FAQ’s

Is het veilig om te reizen naar en in Egypte?

Het gebied waar wij verblijven is veilig om in te reizen. We landen in Marsa Alam (of Hurghada), aan de toeristische oostkust in het zuiden van Egypte. Vanaf Marsa Alam worden we per prive transferbus naar de kleine haven van Hamata gebracht. Een rit van zo’n 2,5 uur over de kustweg. Daar gaan we direct aan boord van de boot.

We verblijven de hele week op de boot op het Sataya rif, waar het volkomen rustig en veilig is. Sataya ligt hemelsbreed zo’n 10 km van de Egyptische kust in de Rode zee, en zo’n 1000 km ten zuiden van Caïro en het Sinaï schiereiland.

Van het conflict tussen Israel en de Palestijnse gebieden is niets te merken in (het zuiden van) Egypte. Alleen de Noordelijke Sinaï van Egypte grenst aan Israel en de Gazastrook. Daar zijn de grenzen van Egypte dicht.

Het land Jemen, waar het ook onrustig is, ligt zo’n 1700 km ten zuiden van onze bestemming. Daar zijn vrachtschepen die de Rode Zee op willen varen (vanaf de Golf van Aden onder Jemen) soms een doelwit. Er zitten nog meerdere landen en enorm veel afstand tussen dit gebied en onze bestemming. Wat daar gaande is, heeft geen invloed op de gebieden van Marsa Alam en Sataya rif.

Zolang de reis veilig en volgens plan kan worden uitgevoerd, zullen we dit ook doen. Het is dan niet mogelijk om kosteloos te annuleren. Een reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is niet bindend.

Er is op dit moment geen negatief reisadvies voor de streek waar wij komen. Mocht het reisadvies onverhoopt toch veranderen, waardoor bijv. de vluchten geannuleerd worden, dan kunnen we de reis niet meer uitvoeren en krijgt iedereen zijn reissom volledig terug.

Wil je zelf meer informatie van de rijksoverheid, kijk dan op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/egypte

Vanaf welke leeftijd kunnen er kinderen mee?

Kinderen vanaf 9 jaar die goed kunnen zwemmen kunnen mee. Twijfel je, of is je kind nog geen 9, neem dan contact op. Dan bespreken we de mogelijkheden.

Hoe zit het met zeeziekte?

Het enige moment dat je zeeziek kunt worden is tijdens de heen- en terugreis naar het rif. Dit is geheel afhankelijk van je gevoeligheid ervoor en van de windrichting en -sterkte (die bepaald hoeveel golven er zijn).

Neem voor de zekerheid een reistabletje in om je te verzekeren van een comfortabele reis. Zoek een plekje buiten in de frisse lucht en kijk naar de horizon, of ga plat liggen (zoveel mogelijk in het midden van de boot).

Eenmaal in het rif worden we omringd door het rif. Daardoor is de lagune beschermd tegen hoge golven en het water is rustig. Dikke touwen houwen de boot op zijn plek. Het is nog niet voorgekomen dat iemand dan nog last heeft van zeeziekte.

En met de ruimte op de boot?

Veel mensen vragen zich af of het niet benauwend of moeilijk is om een week op de beperkte ruimte van de boot te verblijven. Iedereen met dezelfde vraag en die toch  mee is gegaan, zal je vertellen dat er geen enkel moment van opgesloten zijn ervaren werd.

De vier verdiepingen van de boot en het prachtige, wijdse zicht geeft juist het gevoel van ruimte en vrijheid. Iedereen zal zijn of haar plek kunnen vinden, voor momenten voor jezelf, om te genieten van elkaar en van de rust.

Wat eten we?

De kok tovert iedere dag een heerlijk, gevarieerd en uitgebreid ontbijt-, lunch- en dinerbuffet op tafel. Een verscheidenheid aan vegetarische, vis en vlees gerechten, evenals salades groentegerechten, pasta, rijst en aardappelen. Daarnaast verrast hij ons dagelijks met een lekker zoet of hartig ‘vier uurtje’.

Er is voor elk wat wils en ook de mensen met dieetwensen hebben voldoende keuze. Mocht je echt een gluten, lactose of andere voedsel-allergie hebben (anders dan een intolerantie), neem dan even contact op.

Snacks, thee, koffie, water en frisdrank zijn onbeperkt en elk moment van de dag beschikbaar. Er is ruim voldoende drinkwater aan boord en tappunten. We vragen iedereen een drinkfles mee te nemen om te vullen, zodat we een klein beetje bijdragen aan het milieu aldaar.

We verblijven in een gebied met hoge frequenties. Uit respect voor de dolfijnen waarmee we in interactie zijn, zijn onze reizen alcoholvrij.

Het eten wordt met liefde en toewijding bereid, en dat proef je! Ook voor je smaakpapillen zal dit een onvergetelijke week worden.

De hele week geen vaste grond onder de voeten?

Sommige mensen vinden het een spannend idee om een week op open zee te zijn. Ja, we zijn op zee, maar in een prachtige serene lagune en beschut tegen de golven. Er is zelfs een plek waar het zo ondiep is, dat je er kunt staan. En om je gerust te stellen, we zien in de verte de kust met het reliëf van een bergmassief, waar de zon ons dagelijks trakteert op een prachtige zonsondergang in rood-oranje kleuren.

Wat neem ik mee?

Je hebt maar weinig nodig. Zie ook de paklijst!

Het zal warm zijn, dus enkele luchtige kledingstukken zijn voldoende. In de avond kan het iets frisser zijn, en volstaat een lange broek en vest. Bovendien zijn we op blote voeten.

Natuurlijk heb je zwemkleding, vinnen (flippers), een duikbril en een snorkel nodig. Een shorty (wetsuit met korte mouwen en pijpen) is een goede optie, maar niet perse noodzakelijk. Als je zonder shorty zwemt is het aan te raden om een UV zwemshirt aan te schaffen, wat je over je badpak of bikini draagt, om je te beschermen tegen verbranding.

Kan ik buiten op het dek slapen?

Jazeker kan dat! Sommige deelnemers gebruiken hun kamer meer als ‘inloopkast’, en slapen zelfs vrijwel iedere nacht op het dek. Heerlijk in de verkoelende bries, en met een oneindige sterrenhemel boven je.

Voor degenen die buiten willen slapen zijn er matjes en katoenen dekens beschikbaar. Neem wel zelf een lichte slaapzak of lakenzak mee om in te liggen.

Zijn er muggen?

Nee, op zee zijn geen muggen of andere insecten. Daarom kunnen we zonder bescherming buiten slapen.

Is er netwerkverbinding?

In de haven is er nog wel bereik, maar zodra we op zee zijn is het bereik gering en onbetrouwbaar. Een mooie gelegenheid dus voor weekje zakken in de rust en in de verbinding met jezelf, en verder offline. 😉

Hoe goed moet ik kunnen zwemmen?

Als je ‘gewoon’ kunt zwemmen, is dat ruim voldoende. Het zeer zoute water van de Rode Zee geeft je een enorm drijfvermogen, waardoor je gewoon op je buik kunt gaan liggen en al dobberend de schoonheid van de onderwaterwereld kunt aanschouwen.

De dolfijnen bepalen zelf of ze contact willen. Als je niet snel genoeg zwemt om ze bij te houden, zullen zij in hun nieuwsgierigheid naar jou, voor enkele ogenblikken hun tempo aan het jouwe aanpassen. Ook zwemmen ze vaak in grote lemniscaat (figuur 8) vormen, waardoor je gewoon kunt blijven rusten als je moe bent en ze regelmatig dan vanzelf weer terugkomen. Ook kan één van de kleine motorbootjes (zodiac) je ten alle tijden uit het water oppikken als je moe bent.

Om onze volledige veiligheid te garanderen zijn onze snorkelinstructeurs altijd bij ons, en houden de zodiac bestuurders ons ieder moment in het oog.

Moet ik ervaring met snorkelen hebben?

Nee, dat hoeft niet. Maar als je nog nooit gesnorkeld hebt, is het wel heel erg aan te raden om van tevoren zelf in het zwembad te oefenen, of eventueel een paar snorkellessen te nemen. Vaak is er wel een duikverenigingen in de buurt die dit aanbiedt.

Het is fijn als je al vertrouwd bent met het ademen door een pijpje, zodat je meteen mee kunt zwemmen als de dolfijnen je uitnodigen en je geen kostbare tijd verliest omdat je nog moet oefenen. In de zee is het natuurlijk anders dan in het zwembad. Daarom zullen we de eerste dag, indien nodig, de tijd nemen om rustig te oefenen en een paar kleine snorkelkneepjes onder de knie te krijgen.
Zie ook de pagina over snorkelen.

Kan ik ook duiken?

Het is tijdens deze reis niet mogelijk om te scuba duiken. Duiken tussen de dolfijnen is sowieso niet mogelijk, de dolfijnen houden ook niet van duikers.

Het is wel mogelijk om zelf (zonder zuurstoffles) te duiken, oftewel ‘spelen’ onder water, zoals je vroeger naar de bodem van het zwembad dook. Dit wordt ook wel ‘freediving’ genoemd, als je er echt een sport van maakt. Dit is altijd op eigen risico. Voor wie hiermee bekend is: er zijn wat (lood) gewichten aan boord om aan je gordel/riem te doen.

Snorkelen dolfijnreis zwemmen met dolfijnen Rianne Sportel
Zwemmen met dolfijnen snorkelen dolfijnreis Rianne Sportel
Zwemmen met dolfijnen snorkelen spelen dolfijnreis Rianne Sportel

Ontdek verder

Contact

Rianne Sportel / Dolfijnreizen & meer
Herenweg 12d
3732 CM De Bilt
+31(0)6 - 37 44 04 19
info@riannesportel.com

Aanmelden nieuwsbrief

* indicates required